Mazon B

Kandungan & Khasiat Mazon B

MAZON B

 

Mazon B terdiri daripada 6 pilihan yang mempunyai tahap ANTIOXIDAN tinggi yang terdiri daripada Acerola, Guarana, Acai Berry, Black Grape, Xanthone (Mangosteen), dan Black Plum. Mazon B adalah produk pilihan bagi anda yang menghidap kanker kerana mengandungi sebatian semula jadi yang dapat membantu anda dalam proses penyembuhan. Mazon B juga dilengkapi dengan nutrien dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh yang meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Mazon B juga meningkatkan sistem pencernaan, sehingga makanan yang dimakan dapat diserap dan menjadi nutrisi yang baik untuk tubuh.

Acerola

 

Acerola mengandungi pelbagai antioksidan, termasuk karotenoid dan bioflavonoid, yang keduanya meneutralkan kesan radikal bebas dalam tubuh. Radikal bebas adalah produk sampingan dari merosakkan metabolisme sel yang menyebabkan sel yang sihat bermutasi menjadi sel kanser, yang juga dapat memperburuk kanser. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Science and Vitaminology melaporkan bahawa ekstrak acerola nampaknya menghalang pertumbuhan sel kanser dan memperlambat penyebaran kanser. Buah Acerola juga mengandungi pelbagai nutrien seperti zink, kalium, dan mangan, yang menjadikannya berkesan dalam mengurangkan tekanan keseluruhan badan dan memberi tenaga kepada tubuh. Harini Aiyer, PhD, seorang pakar penyelidikan mengenai kanser yang berasal dari Pusat Kanser Lombardi, Sekolah Perubatan Universiti Georgetown mendedahkan bahawa dengan memakan buah  Acelora dalam masa 6 bulan dapat mengurangkan ukuran kanser / tumor sebanyak 60%. Hasil penyelidikan lain adalah Shiuan Chen, Ph.D. (dari Beckman Research Institute of the City of Hope) telah melakukan penyelidikan yang menyatakan bahawa dengan memakan buah Acerola biasa, ia dapat mengubah ekspresi gen yang berkaitan dengan proses metastasis dan peradangan sel kanser.

Guarana

 

Guaranine adalah sebatian polifenol yang terdapat pada buah guarana. Hasil ujian klinikal yang dilakukan oleh saintis dari Molecular Nutrition Group, School of Chemistry, Food and Pharmacy, University of Reading, UK, menunjukkan hasil bahawa sebatian ini terbukti dapat menghalang percambahan (perkembangan) sel kanser. Penyelidikan lain yang dilakukan oleh saintis dari Pusat Penyelidikan Pemakanan Klinikal, Institut Sains Klinikal Singapura, Singapura, mendapati bahawa sebatian guaranine dapat menyebabkan apoptosis (kematian sel kanker yang diprogramkan) melalui pembentukan spesies oksigen reaktif. Selanjutnya, para pakar menyarankan bahawa dengan pembentukan spesies oksigen reaktif ini, sebatian guaranine dapat mendorong proses apoptosis dan disfungsi mitokondria pada sel kanser. Guarana juga mempunyai sifat menghilangkan rasa sakit kerana kandungan guaranine yang tinggi di dalamnya. Guaranin berperanan dalam pengurusan kesakitan, kerana mengikat dan menghalang reseptor adenosin. Dua daripada reseptor ini – A1 dan A2a – terlibat dalam merangsang kesakitan. Apabila guaranin mengikat reseptor ini, ia dapat mengurangkan sensasi kesakitan. Sebatian Guaranine yang terdapat di dalam buah Guarana terbukti berkesan untuk menghambat percambahan sel tumor dan sel kanser. Hasil penyelidikan lebih lanjut menyatakan bahawa guaranine dapat berfungsi sebagai chemopreventive semula jadi dalam proses percambahan sel-sel kanser dan sel-sel tumor dengan menghambat isyarat cepat estrogen yang terlibat secara langsung dalam proses pertumbuhan sel yang tidak terkawal.

MAZON B

Acai Berry

Acai berry mengandungi antosianin dan flavonoid, keduanya merupakan antioksidan kuat yang melindungi dan mengurangkan kesan radikal bebas dari badan. Dengan mengurangkan kesan radikal bebas, antioksidan ini membantu mengurangkan risiko kanser, mengurangkan keradangan dan memperlambat penyebaran sel kanser. Hasil penyelidikan yang dilakukan untuk mengetahui kesan anthocyanin sebagai agen kemoprevensi terhadap kanser yang dilakukan oleh Department of Cancer Studies and Molecular Medicine, University of Leicester, England. Penyelidikan dilakukan pada 25 orang dengan kanser yang dijadualkan melakukan reseksi tumor. Kemudian diberi 0.5-2.0 gram antosianin setiap hari dalam masa 7 hari sebelum pembedahan. Hasil daripada tisu tumor semua penghidap kanser, perkembangan sel kanser (percambahan) menurun sebanyak 7%. Dalam Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan, penyelidikan menunjukkan ekstrak dari buah acai dapat mencetuskan tindak balas merosakkan diri dari sel kanser dan sel tumor sebanyak 86 peratus daripada jumlah sel kanser yang telah diuji, jelas Stephen Talcott, penolong profesor di University of Florida ( Institut Sains Makanan dan Pertanian). Talcott meneruskan bahawa Acai berry adalah salah satu sumber antioksidan tertinggi dalam buah. Penyelidikan ini merupakan langkah penting agar masyarakat moden dapat memperoleh manfaat kesihatan dari buah ajaib ini. Kandungan Acai Berry sebagai ramuan utama Mazon B adalah buah kesihatan yang sangat popular di Brazil. Acai beri mengandungi antioksidan super yang merupakan antosianin yang berfungsi untuk membunuh sel kanser dan sel tumor.

Black Plum

Ekstrak Black Plum terbukti bermanfaat dalam rawatan kanser. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa komponen epicatechin yang terdapat dalam plum dapat membantu menghambat pertumbuhan dan percambahan sel kanser ganas dan mendorong apoptosis. Buah ini sangat kaya dengan antioksidan dan fitonutrien, termasuk asid klorogenik dan neo-klorogenik yang mempunyai kesan kuratif pada sel kanser. Asid Ferulat dalam buah Plum Hitam dapat digunakan sebagai penghambat sel kanser yang mampu menyebabkan proses kematian sel / tumor kanser (apoptosis). Ia juga berkhasiat dalam mencegah proses mengikat DNA dengan karsinogen dan dapat menguatkan fungsi jaringan tisu penghubung sehingga dapat mencegah sel-sel kanser / tumor merebak. Sel-sel yang sihat dalam tubuh manusia mempunyai kitaran hidup normal selama kira-kira 120 hari dan kemudian mati, di mana proses ini dikenali sebagai apoptosis (kematian sel semula jadi). Tubuh akan menggantikan sel mati dengan sel sihat baru. Tidak seperti sel kanser, sel-sel barah tidak mati tetapi akan berkembang dengan membahagi diri, membentuk 2 sel barah, 4, 8, 16, 32 sel dan sebagainya. Ujian makmal pada Asid Ferulat menunjukkan bahawa sebatian ini mempunyai sifat apoptosis terhadap sel kanser tanpa merosakkan sel sihat di sekitarnya. Berbeza dengan proses rawatan kemoterapi, radiasi dan rawatan konvensional yang dapat membunuh sel kanser dan merosakkan sel yang sihat di sekitarnya tanpa pandang bulu. Di mana kesannya dapat melemahkan malah memusnahkan sistem imun. Manakala sebatian Asid Ferulat adalah pilihan terbaik kerana bersifat selektif dalam menyebabkan proses apoptosis untuk sel kanser.

Biji Anggur

Biji anggur mengandungi sebilangan besar sebatian resveratrol, yang membantu melindungi tubuh daripada sel kanser. Resveratrol telah dipelajari dengan baik dari segi pencegahan dan rawatan kanser, dengan mengurangkan keradangan, bertindak sebagai antioksidan dan mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel kanser di dalam badan. Resveratrol terbukti dapat menekan faktor NF-KB (penyebab utama percambahan sel kanser). Dengan menekan NF-KB, ia akan menghalang aktivitinya dan membiarkan tubuh mencetuskan kematian sel kanser (apoptosis). Kesan resveratrol untuk mempromosikan apoptosis pada sel kanser sangat berkesan sehingga para penyelidik telah menamakan resveratrol sebagai agen kemoterapi yang kuat Resveratrol tidak hanya mengurangkan risiko terkena kanser, tetapi juga berfungsi untuk membantu rawatan kanser berjalan dengan lebih baik. Satu masalah dengan rawatan kanser ialah sel kanser menjadi tahan terhadap rawatan yang dirancang untuk menghilangkannya. Nasib baik sebatian seperti resveratrol dapat menjadikan sel kanser sensitif terhadap kesan rawatan.

Manggis / Mangosteen

Manggis (Mangosteen) adalah tanaman asli Indonesia yang berasal dari pulau Jawa. Buah ini dipanggil “ratu buah” kerana sifat kesihatan yang luar biasa. Manggis adalah sumber antioksidan dan vitamin yang kaya. Manggis mengandungi zat polifenol yang disebut xanthones. Xanthhone ini mempunyai dua jenis; alpha dan gamma. Satu kajian membuktikan bahawa komponen ini dapat menghentikan pertumbuhan tumor dan dapat melawan sel kanser. Sebatian Xanthones yang terdapat dalam kulit manggis dapat menghambat percambahan pelbagai jenis sel tumor atau sel kanser dengan memodulasi pelbagai sasaran dan jalur transduksi isyarat. Sebatian Xanthones pada kulit manggis berpotensi sebagai kemoterapi dan kemoterapi semula jadi, yang telah terbukti dalam pelbagai tahap karsinogenesis yang diketahui berfungsi dalam mengawal dan mencegah proses pertumbuhan dan pembelahan sel kanser / tumor. Pakar dari Gifu Pharmaceutical University, Jepun, yang telah melakukan penyelidikan mengenai kulit manggis. Mereka mendapat hasil bahawa Xanthones dapat menyebabkan apoptosis (kematian sel kanser yang diprogramkan) pada sel / tumor kanser. Selain itu, para pakar juga menambahkan keberkesanan empat turunan xanthones sebagai antiproliferatif terhadap sel-sel kanser / tumor. Beberapa kajian lain juga menunjukkan bahawa xanthones mempunyai sifat biologi yang signifikan, termasuk aktiviti anti-oksidan, anti-kanser, anti-radang, anti-alergi, anti-bakteria, anti-kulat, dan anti-virus. Baru-baru ini, sifat kemopreventif dan potensi terapeutik xanthones telah banyak diselidiki kerana kesan pencegahannya terhadap proses karsinogenesis. Senyawa ini mampu menghalang beberapa sasaran molekul dalam sel-sel tumor, termasuk kinase, siklooksigenase, ribonukleotida reduktase, dan DNA polimerase.

MAZON B

Info lebih lanjut silahkan hubungi 0857-8858-8868